Spătaru propune crearea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, iar pe baza acestei anchete să se vină cu soluții clare, transmite Ultimelestiri.md cu referire la IPN.
„Întreprindeți acțiuni diplomatice ferme, adresați-vă către partenerii externi, care să vă ajute să clarificați ce influență are statul Republica Moldova pe teritoriul regiunii transnistrene. Creați măsuri legislative care să asigure că nici o regiune separatistă nu poate deveni un adăpost pentru cei care fug de lege”, a îndemnat Arina Spătaru forțele politice din Parlament.
Spătaru declară că Nesterovschi și Lozovan au fugit, dar lupta nu s-a încheiat. Acest caz trebuie să devină o prioritate pentru societatea întreagă, nu doar pentru politicieni, afirmă șefa ALDE.
„Astăzi vin în fața dumneavoastră nu ca un investigator sub acoperire sau ca martor în proces, vin ca o femeie care înțelege importanța schimbării. Și vreau să-mi exprim profunda mulțumire în raport cu altă femeie”, a declarat Spătaru, făcând referire la șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, care „prin voința neclintită, a contribuit la elaborarea unor argumente ferme și la colectarea de dovezi”.
Pe 14 aprilie s-au făcut doi ani de când Spătaru a depus sesizarea împotriva lui Nesterovschi.
„În calitate de cetățean responsabil, dar și ca politician angajat în reformarea sistemului politic, în lupta contra oligarhizării și a banilor obscuri aduși din Federația Rusă am depus o sesizare oficială către CNA privind comportamentul și activitățile suspecte ale deputatului Nesterovschi” a subliniat șefa Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.
Acest caz nu trebuie să rămână doar un subiect de știre, el trebuie să devină un simbol al luptei pentru o justiție corectă și pentru începutul integrării Republicii Moldova în comunitatea europeană, a menționat Arina Spătaru.
„Tăcerea ar fi însemnat pentru mine atunci trădarea propriilor convingeri. Am ales să vorbesc, știind foarte bine riscurile. La momentul depunerii sesizării aveam deja niște indici clari ce intenții are Nesterovschi și cum el colaborează cu Ilan Șor”, a menționat Arina Spătaru.
Potrivit SIS, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, Nesterovschi ar fi intrat în sediul Ambasadei ruse, iar ulterior ar fi fost transportat în regiunea transnistreană cu o mașină cu numere diplomatice. Conform aceleiași surse, în prezent el s-ar afla la Tiraspol, sub pază rusească.
Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a respins, la rândul său, acuzațiile, afirmând că misiunea diplomatică și-ar desfășura activitatea strict în conformitate cu Convenția de la Viena și că nu se implică în treburile interne ale Republicii Moldova.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este vorba despre o ingerință a Rusiei în actul de justiție al Republicii Moldova. Potrivit șefei statului, readucerea lui Nesterovschi sub jurisdicția autorităților moldovenești va fi extrem de dificilă, având în vedere relațiile strânse dintre Rusia și regiunea din stânga Nistrului.
Ca reacție la acțiunile descrise de Serviciul de Informații, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat trei angajați ai Ambasadei Federației Ruse persona non grata. Printre aceștia se numără și copreședintele rus în Comisia Unificată de Control, Alexandr Andreev. Informația privind expulzarea a fost confirmată de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
Citește și: Cine e șoferul care l-a dus pe Nesterovschi la Ambasada Rusiei